2011. május 19., csütörtök

Bodzaszörp - vagy inkább bodzalimonádé

Talán nincs is ember aki ezt a jóízű limonádét ne szeretné...
Talán csak olyan van aki nem kóstolta!
Persze néhányan biztosan nem tehetik, ha esetleg allergiásak a bodza virágporára ... :(
A bodza virágja szép, illatos és finom!
Érdemes megpróbálkozni vele.
Elkészítése gyors és egyszerű.
Lássuk a bokrot, illetve a virágot még a tövén:


 Leszedéséhez érdemes megvárni egy-két naposabb napot, hogy azt követően bőven legyen a virágokban virágpor, az adja ugyanis a legteljesebb ízt. Szedése egyszerű, kézzel is lehet törni a virágnyelet, de egy metszőolló, vagy más olló is jó szolgálatot tesz. Mivel ahol mi szedjük a terület gazdája eléggé felnyírta a hatalmas, 3-4 méter magasra is megnövő bokrokat - szerkesztettünk egy hosszú nádra erősített kampót - egyszerűen celluxszal ráerősítettünk egy vaskampót a nádra, és ennek segítségével húztuk lejjebb az ágakat, hogy elérjük a virágokat. (Esetleg még annyit, hogy a bodza hajlamos a tetvesedésre, természetesen a tetves virágot ne szedjük le!)
Íme az eredmény:

Ezután ki-ki csináljon egy olyan limonádét amilyent szokott, amilyent szeret, vagy amilyent tud...
Érdemes egy nagy lábosban jó sokat készíteni (citrom, citrompótló, cukor (a cukor el is hagyható...)), és kóstolgatással ellenőrizni, hogy finom-e   :) :) :)

 Ha már elégedettek vagyunk a limonádé alapízével, bele lehet rakosgatni a jó sok virágfejet, ahogy itt is látható:

1-2 nap után leszűrjük, hűtőbe tesszük és 8-10 napig fogyaszthatunk belőle!
Csak félve merem leírni, hogy én nem mosom meg a virágokat, mert így sokkal jobb íze lesz a bodzaitalnak!
Úttól távol eső helyről a magasból szedjük, én ennyit kockáztatok a nagyobb élvezet érdekében...
A kisunokámnak persze főztem egy kis "bodzaszörpöt", szóval a megáztatott virágot egyszer megforraltam és kihűtöttem, az íze megmaradt, ha nem is volt olyan nagyon intenzív- de neki is ízlett!

Bármilyen gyári pancsnál ízletesebb!

Jó "itvágyat"!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése